Jedno porcjowy deser a’la Delicje z galaretką z bolero

Składniki:

  • Bolero 3g blueberry (lub inny owocowy) rozrobione w 350ml wody
  • 10g żelatyny rozpuszczonej w 50ml gorącej wody
  • biszkopty 34g (9szt)
  • kinderek 13 g (można zastąpić kostkami czekolady)
  • kakao 8-10g
  • woda 20-25ml

Przygotowanie:

Bolero rozpuszczamy w wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Gdy żelatyna ostygnie dodajemy ją do bolero i naszą galaretkę wlewamy do naczynia/pojemnika/pudełeczka i wstawiamy do lodówki na około 4h. W połowie czasu układamy biszkopty. Po wyjęciu galaretki przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku na malutkim ogniu/kąpieli wodnej/w mikrofali roztapiamy czekoladę, następnie odajemy wodę oraz kakao i całość mieszamy aż uzyskamy konsystencję polewy. Polewę nakladamy na biszkopty i deser wkładamy do lodówki na około 20-30min.

Makro całego deseru:

  • 256 kcal
  • Białko 14,8g
  • Tłuszcz 7,1g
  • Węglowodany 32g

  • Przepis IG @makrobeast