Skladniki:

Na masę serową:

-7 serków skyr bezsmakowych po 150g

-2/3 szklanki erytrytolu

-2 budynie waniliowe bez cukru

-100g prawdziwego masła

-5 dużych jajek

Bolero Vanilla


(Opcjonalnie)Na spód:

-200g mąki

-100g masła

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-2 jajka


Sposób przygotowania:


1. (Opcjonalnie)Spód:

Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć ciasto wyłożyć spód tortownicy 24cm. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180’C około 10-12 minut.


2. Masa serowa: Masło roztopić i ostudzić. Jajka rozetrzeć z erytrytolem. Dodać serki i mieszać mikserem, dodać trochę bolero (wedle uznania). Dodać budynie i ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać masło. Masę serową wylać (jeśli spód był robiony) na podpieczony spód lub tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. 60 minut. Po godzinie wyłączyć piekarnik i czekać aż sernik ostygnie. Po 15 minutach można uchylić drzwiczki i studzić dalej sernik w piekarniku aż będzie naprawdę letni. Wyjąć odczekać, aż całkiem wystygnie i wstawić do lodówki. Po wyjęciu, jeśli konieczne, delikatnie posypać z góry cukrem pudrem.


Do dekoracji można wykorzystać np. konfiturę wiśniową jak na zdjęciu poniżej.


Smacznego!


Powiązane produkty: