Składniki: Na masę serową
- 7 serków skyr bezsmakowych po 150g
- 2/3 szklanki erytrytolu
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 100g prawdziwego masła
- 5 dużych jajek
- Bolero Vanilla
(Opcjonalnie) Składniki: Na spód
- 100g masła
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. (Opcjonalnie)Spód:
Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć ciasto wyłożyć spód tortownicy 24cm. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180’C około 10-12 minut.
2. Masa serowa: Masło roztopić i ostudzić. Jajka rozetrzeć z erytrytolem. Dodać serki i mieszać mikserem, dodać trochę bolero (wedle uznania). Dodać budynie i ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać masło. Masę serową wylać (jeśli spód był robiony) na podpieczony spód lub tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. 60 minut. Po godzinie wyłączyć piekarnik i czekać aż sernik ostygnie. Po 15 minutach można uchylić drzwiczki i studzić dalej sernik w piekarniku aż będzie naprawdę letni. Wyjąć odczekać, aż całkiem wystygnie i wstawić do lodówki. Po wyjęciu, jeśli konieczne, delikatnie posypać z góry cukrem pudrem.
Do dekoracji można wykorzystać np. konfiturę wiśniową jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego!

Powiązane produkty: