
Skladniki:
Na masę serową:
-7 serków skyr bezsmakowych po 150g
-2/3 szklanki erytrytolu
-2 budynie waniliowe bez cukru
-100g prawdziwego masła
-5 dużych jajek
(Opcjonalnie)Na spód:
-200g mąki
-100g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
Sposób przygotowania:
1. (Opcjonalnie)Spód:
Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć ciasto wyłożyć spód tortownicy 24cm. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180’C około 10-12 minut.
2. Masa serowa: Masło roztopić i ostudzić. Jajka rozetrzeć z erytrytolem. Dodać serki i mieszać mikserem, dodać trochę bolero (wedle uznania). Dodać budynie i ponownie wymieszać. Na samym końcu dodać masło. Masę serową wylać (jeśli spód był robiony) na podpieczony spód lub tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. 60 minut. Po godzinie wyłączyć piekarnik i czekać aż sernik ostygnie. Po 15 minutach można uchylić drzwiczki i studzić dalej sernik w piekarniku aż będzie naprawdę letni. Wyjąć odczekać, aż całkiem wystygnie i wstawić do lodówki. Po wyjęciu, jeśli konieczne, delikatnie posypać z góry cukrem pudrem.
Do dekoracji można wykorzystać np. konfiturę wiśniową jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego!

Powiązane produkty: