Bez wątpienia ciasto orzechowo miodowe z bezą to niebiańska kompozycja smaków i tekstur, która rozpala zmysły i kusi podniebienie. Delikatny biszkoptowy spód, krem mascarpone, chrupiąca beza i wyjątkowo smakowite Bolero o smaku miodowym to połączenie, które bowiem rozpala zmysły i kusi podniebienie. Co więcej, to ciasto uraczy Was intensywnym smakiem miodu, orzechów i słodyczy bezy, a Bolero miodowe, nada mu jeszcze więcej głębi i intensywności smaku.
Składniki na ciasto orzechowo miodowe z bezą:
Beza:
- 4 białka + szczypta soli
- 45g erytrytolu w pudrze
- 60g tarty orzechów włoskich
Biszkopt:
- 3 jajka
- 25g mąki łubinowej
- 1 łyżeczka Bolero o smaku miodowym
- 50g tartych orzechów włoskich
- 30g serka mascarpone
- 4g proszku do pieczenia
- 5g ciemnego kakao
Krem:
- 300g serka kremowego typu Almette
- 140g serka mascarpone
- 20g tartych orzechów włoskich
- 5g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka Bolero o smaku waniliowym
Przygotowanie ciasta:
Beza:
- Na początek, rozgrzej piekarnik do 150 stopni i przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Następnie w misce ubij białka z solą na sztywno.
- Do ubitej piany dodaj orzechy delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
- Dodawaj erytrytol stopniowo, ubijając cały czas, aż masa będzie lśniąca i gładka.
- Przez pierwsze 20 minut piecz bezę w temperaturze 150 stopni, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni i piecz przez kolejne 50 minut.
- Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Biszkopt:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Później zmiksuj wszystkie składniki na biszkopt.
- Wlej ciasto do przygotowanej formy (średnica 18cm) i wyrównaj wierzch.
- Piecz przez około 25-30 minut, aż biszkopt nabierze złocistej barwy i będzie sprężysty w dotyku. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw go do ostygnięcia.
Krem:
- Wszystkie składniki kremu zmiksuj, dzięki czemu uzyskasz gładką konsystencję.
- Schłódź krem w lodówce.
Składanie ciasta:
- Przekrój spód biszkoptowy na równe dwie części.
- Na jednej części rozprowadź 2/3 kremu.
- Nakryj drugą częścią ciasta.
- Następnie posmaruj pozostałą częścią kremu drugi placek.
- Na kremie ułóż pokruszoną bezę.
- Na wierzchu udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi, bez wątpienia doda to ciastu chrupkości i dekoracji.
Opcjonalnie:
Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze więcej smaku miodu do ciasta, dodając do kremu 1 łyżeczkę Bolero o smaku miodowym, zamiast Bolero waniliowego. Dzięki czemu ciasto nabierze więcej intensywności smaku i aromatu.
Podsumowując ciasto orzechowo miodowe z pokruszoną bezą to wyjątkowa propozycja dla smakoszy, którzy lubią połączenie różnorodnych smaków i tekstur. Co więcej, Bolero to doskonały dodatek do wielu innych deserów, który pozwala na wzbogacenie smaku i aromatu, bez nadmiernej ilości cukru i kalorii. Tak więc, spróbuj różnych smaków Bolero i eksperymentuj w kuchni, tworząc wyjątkowe smakowe kompozycje.
Bolero to doskonała alternatywa dla cukru!
Warto dodać, iż Bolero pozwala na ograniczenie kalorii i cukru w naszych wypiekach, bez utraty smaku. Proponujemy dodać Bolero cytrynowe, malinowe czy migdałowe, żeby dostosować smak ciasta do swoich upodobań. Oprócz korzystania z Bolero jako słodzika w cieście, możesz wykorzystać go do przygotowania syropu, dzięki czemu doskonale nadaje się do polewania ciast, naleśników czy gofrów. Tak więc, możesz eksperymentować i tworzyć własne smakowe kompozycje, które dostosujesz do konkretnego ciasta czy deseru.
Spróbuj różnych smaków Bolero i odkryj, jak można cieszyć się słodkimi smakami; co więcej, dbając o zdrowie.
- instagram: fryzjerkawketozie
Dodatkowo po więcej inspiracji zapraszamy na naszego:
instagrama: @bolero_polska
facebooka: @bolero_polska