Ciasto orzechowo miodowe z bezą

Bez wątpienia ciasto orzechowo miodowe z bezą to niebiańska kompozycja smaków i tekstur, która rozpala zmysły i kusi podniebienie. Delikatny biszkoptowy spód, krem mascarpone, chrupiąca beza i wyjątkowo smakowite Bolero o smaku miodowym to połączenie, które bowiem rozpala zmysły i kusi podniebienie. Co więcej, to ciasto uraczy Was intensywnym smakiem miodu, orzechów i słodyczy bezy, a Bolero miodowe, nada mu jeszcze więcej głębi i intensywności smaku.

Składniki na ciasto orzechowo miodowe z bezą:

Beza:

  • 4 białka + szczypta soli
  • 45g erytrytolu w pudrze
  • 60g tarty orzechów włoskich

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 25g mąki łubinowej
  • 1 łyżeczka Bolero o smaku miodowym
  • 50g tartych orzechów włoskich
  • 30g serka mascarpone
  • 4g proszku do pieczenia
  • 5g ciemnego kakao

Krem:

  • 300g serka kremowego typu Almette
  • 140g serka mascarpone
  • 20g tartych orzechów włoskich
  • 5g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka Bolero o smaku waniliowym

Przygotowanie ciasta:

Beza:

  1. Na początek, rozgrzej piekarnik do 150 stopni i przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Następnie w misce ubij białka z solą na sztywno.
  3. Do ubitej piany dodaj orzechy delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
  4. Dodawaj erytrytol stopniowo, ubijając cały czas, aż masa będzie lśniąca i gładka.
  5. Przez pierwsze 20 minut piecz bezę w temperaturze 150 stopni, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni i piecz przez kolejne 50 minut.
  6. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Biszkopt:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Później zmiksuj wszystkie składniki na biszkopt.
  3. Wlej ciasto do przygotowanej formy (średnica 18cm) i wyrównaj wierzch.
  4. Piecz przez około 25-30 minut, aż biszkopt nabierze złocistej barwy i będzie sprężysty w dotyku. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw go do ostygnięcia.

Krem:

  1. Wszystkie składniki kremu zmiksuj, dzięki czemu uzyskasz gładką konsystencję.
  2. Schłódź krem w lodówce.

Składanie ciasta:

  1. Przekrój spód biszkoptowy na równe dwie części.
  2. Na jednej części rozprowadź 2/3 kremu.
  3. Nakryj drugą częścią ciasta.
  4. Następnie posmaruj pozostałą częścią kremu drugi placek.
  5. Na kremie ułóż pokruszoną bezę.
  6. Na wierzchu udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi, bez wątpienia doda to ciastu chrupkości i dekoracji.

Opcjonalnie:

Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze więcej smaku miodu do ciasta, dodając do kremu 1 łyżeczkę Bolero o smaku miodowym, zamiast Bolero waniliowego. Dzięki czemu ciasto nabierze więcej intensywności smaku i aromatu.

Podsumowując ciasto orzechowo miodowe z pokruszoną bezą to wyjątkowa propozycja dla smakoszy, którzy lubią połączenie różnorodnych smaków i tekstur. Co więcej, Bolero to doskonały dodatek do wielu innych deserów, który pozwala na wzbogacenie smaku i aromatu, bez nadmiernej ilości cukru i kalorii. Tak więc, spróbuj różnych smaków Bolero i eksperymentuj w kuchni, tworząc wyjątkowe smakowe kompozycje.

Bolero to doskonała alternatywa dla cukru!

Warto dodać, iż Bolero pozwala na ograniczenie kalorii i cukru w naszych wypiekach, bez utraty smaku. Proponujemy dodać Bolero cytrynowe, malinowe czy migdałowe, żeby dostosować smak ciasta do swoich upodobań. Oprócz korzystania z Bolero jako słodzika w cieście, możesz wykorzystać go do przygotowania syropu, dzięki czemu doskonale nadaje się do polewania ciast, naleśników czy gofrów. Tak więc, możesz eksperymentować i tworzyć własne smakowe kompozycje, które dostosujesz do konkretnego ciasta czy deseru.

Spróbuj różnych smaków Bolero i odkryj, jak można cieszyć się słodkimi smakami; co więcej, dbając o zdrowie.
  • instagram: fryzjerkawketozie

Dodatkowo po więcej inspiracji zapraszamy na naszego:
instagrama: @bolero_polska
facebooka: @bolero_polska