Piankowa słodycz lecz bez grama cukru – brzmi nierealnie a jednak udało się! Delikatne, szybkie i przede wszystkim zdrowe. Po co sięgać po batony czy czekoladę skoro mamy własny ósmy cud świata. Biorąc pod uwagę fakt, iż Bolero mogą stosować wszyscy, zarówno dzieci jak i kobiety w ciąży (wyjątkiem jest Energy, który zawiera kofeinę), poniższy “przepis fit” powinien spróbować każdy bez względu na wiek czy umiłowanie do słodkości. Ponadto bogata gama smaków Bolero pozwala na dopasowanie deseru do sezonowych owoców.
Guma guar to naturalna, roślinna substancja, która pozyskiwana jest z nasion rośliny o nazwie Cyamopsis Tetragonoloba występującej w Indiach oraz Pakistanie. Ma postać bezwonnego proszku, a jej głównym składnikiem jest galaktomannan. Nie jest on trawiony przez nasz organizm, tak więc nie zostawia w nim kalorii. Stosowana jest najczęściej jako zagęstnik spożywczy, którą rozpuszcza się w wodzie. Dodatkowo wykorzystywana jest do żelowania różnych substancji, tak więc jest idealnym zamiennikiem dla żelatyny.
Dzięki wykorzystaniu gumy guar oraz Bolero deser ten jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian czy wegan oraz dla osób stosujących dietę ketogeniczna.
Składniki:
- Szklanka wody
- Bolero (wedle preferencji – guma guar “kradnie słodycz” polecamy kilka gram)
- 2g gumy guar
- Wszystko razem blendujemy i gotowe! Migiem. Spróbujcie sami, smacznego!

Przepis IG @onaciaglegotuje